Astrologie
Respiratia intru fiinta
Meditatie
Prananadi
Atelierele Femina
Actiuni ecologice

Planetele retrograde

Deoarece planetele în drumul lor în jurul Soarelui se deplasează cu viteze diferite, cel cu viteză mai mică fiind depăşit de cel cu viteză mai mare, văzute de pe Pământ, par uneori a se mişca înapoi. Această poziţie este indicată în tabelele cu efemeride cu “R”.

Greşelile evidenţiate de planetele retrograde pot fi grupate în funcţie de natura lor:
– greşeli personale care au generat o karmă individuală a nativului respectiv; acestea sunt indicate prin poziţia planetelor Mercur, Venus, Marte, aflate în mişcare retrogradă.
– greşeli relaţionale, generate de atitudinea avută de nativ faţă de alte persoane şi de faptele comise în relaţiile sale în societate; acestea sunt indicate de poziţia retrogradă a lui Jupiter şi Saturn.
– greşeli de grup, prin apartenenţa la un clan, familie, sau prin complicitate la un mod de viaţă, acestea sunt indicate de poziţia retrogradă a planetelor Uranus Neptun şi Pluto.

Domeniul de viaţă in care apare planeta retrogradă este indicat de casele hărţii natale, acest domeniu fiind cel în care apar cele mai multe dificultăţi în găsirea echilibrului interior.
Dacă planeta retrogradă este bine aspectată, datoria karmică simbolizată de poziţia retrogradă poate fi rezolvată mai uşor. Dacă aspectele planetei sunt nearmonioase, dificultăţile întâmpinate în transformarea karmei sunt numeroase şi cel mai adesea, dureroase.

Aspecte generale ale planetelor retrograde:

MERCUR retrograd
Mercur joacă un rol esenţial în cadrul tuturor formelor de comunicare. Atunci când este retrograd indică un blocaj la nivel de comunicare manifestat prin exprimare greoaie, dezorganizată, bârfă, minciună, calomnie, insultă. Un nativ cu Mercur retrograd are nevoie de o activitate care să o solicite din plin la nivel de comunicare, pentru a avea şanse de a scăpa de datoriile pe care le are la acest nivel. Sunt bine venite preocupările din sfera muzicii, literaturii, stiinţele ce necesită comunicare. Deoarece nativii sunt nervosi, usor iritabili, extrem de critici, trebuie să-şi educe răbdarea, perseverenţa şi toleranţa faţă de greşelile celorlalţi.
Deoarece sunt cam ”aerieni”, trebuie să înveţe să se concentreze pe momentul prezent. Trebuie să-şi formeze un punct de vedere puternic ancorat în realitate şi apoi să comunice cu ceilalţi.

VENUS retrograd
Venus este planeta iubirii, frumusetii şi a armoniei. Prin intermediul lui Venus frumuseţea, armonia, şi iubirea din planul spiritual îşi găsesc drumul spre manifestarea corectă în materie. Venus retrograd este indiciul unor vieţi dificile din punct de vedere afectiv. Anterior nu a înţeles iubirea în adevăratul ei sens şi prin propriul comportament i-a făcut să sufere pe cei care o iubeau.
Nativul nu ştie să iubească sau să accepte iubirea care i se oferă. Acest lucru este generat de experienţele neplăcute pe care le-a avut în vieţile anterioare. A suferit atât de mult încât acum îi este teamă să exprime bogăţia iubirii ei, de teamă să nu fie din nou rănită. În această viaţă are mari greutăţi atunci când începe o relaţie cu sexul opus. Venus retrograd poate indica o greşeală manifestată prin iubire posesivă, din interes, sau gelozie nefondată. Această poziţie presupune trecerea prin mai multe experienţe sentimentale cu final nefericit. Aceste dificultăţi sunt de fapt rezultatele lipsei de siguranţă interioară. De aceea nativii au un comportament contradictoriu în relaţiile cu persoana iubită, iar amintirea subconştientă a suferinţelor din trecut îi împiedică să se dăruiască în întregime, suspectând mereu persoana iubită de intenţi ascunse.
De corectarea manifestărilor sale emoţionale poate să depindă întrega sa viaţă. Pentru a-şi rezolva problemele,persoana trebuie să-şi schimbe optica asupra dragostei printr-un mare efort de voinţă. Trebuie să nu mai pună partenerului nici un fel de condiţii şi să-şi dăruiască total sentimentele.

MARTE retrograd
Planeta Marte simbolizează vitalitatea, energia, sexualitatea şi dorinta de expresie. Ilustreză nevoia de realizare pe plan material a dorintelor.
Nativul având Marte retrograd în temă experimentează adesea o lipsă de contact cu realitatea cea mai simplă şi are dificultăţi în a-şi coordona gândurile şi acţiunile. Defectele principale ale nativului sunt impulsivitatea, violenţa, furia şi lipsa de consecvenţă. Acestea provin din incorecta folosire a energiei şi forţei pe care persoana le-a avut la dispoziţie in trecut. O astfel de persoană se adaptează greu în societate, relaţiile cu ceilalţi sunt dificile deoarece nu ştie când să acţioneze şi când să se abţină.
În prezent trebuie să înveţe să folosească constructiv energia de care dispune, să-şi domine impulsurile de nerăbdare, agitaţie sau furie.

JUPITER retrograd
Jupiter este supranumit în astrologie „marele benefic”. El indică în tema natală posibilităţile de expansiune ale individului atât la nivel inferior (timp liber, distracţii) cât şi la nivel superior, pe calea evoluţiei spirituale.
Jupiter R poate indica şi o karmă colectivă. Persoana nu a reuşit să-şi manifeste generozitatea şi să transmită celorlalţi informaţiile, cunoştiinţele pe care le deţinea. Într-o încarnare trecută persoana, a beneficiat de stima celor din jur, a avut un rol în religie şi spritualitate şi ulterior a costatat că acest lucru a fost distrus şi profanat.
Karma unei persoane având Jupiter retrograd este legată de conştienţă şi moralitate. Această persoană resimte la nivel interior o doriţă teribilă de adevăr şi moralitate. Această configuraţie crează un conflict cu lumea exterioară pentru că idealismul ia locul pragmatismului. Afinitatea naturală a lui Jupiter cu adevărul pur, creează aversiune pentru toate lucrurile si experienţele obişnuite.
Jupiter R operează în plan moral, spiritual, persoana ajungând să nu mai poată distinge între bine şi rău. De aceea nu trebuie să-i judece pe ceilalţi şi trebuie să aibă răbdare cu ei, dacă vrea să fie ascultată atunci când îşi exprimă adevărurile interioare.
În prezent, persoana va fi lipsită de mijloacele informaţionale şi materiale şi va fi obligată să se descurce pentru a dovedi un randament înalt în toate acţiunile sale. Dacă este bine aspectat, Jupiter R poate fi foarte eficient, pentru că obligă persoana să obţină maximum de efect cu minimum de mijloace. Unii nativi posedă o mare înţelepciune care atinge aprope darul profetic. Răbdători, liniştiţi, ei pot rezuma în cuvinte puţine esenţa unor proiecte complexe.

SATURN retrograd
Saturn reprezintă valorile timpului, ale răbdării, ale rezistenţei, ale elevării lente dar sigure.
Atunci când este retrograd, Saturn indică o repetare a karmei. Nativul cu Saturn retrograd doreşte să completeze ceea ce a lăsat nerealizat în trecutul său. El are tendinţa de a se reîntoarce pentru a corecta, pentru a învăţa o lecţie dureroasă, restrictivă, dar fară de care nu poate progresa. A refuzat mai multe vieţi să asimileze un anumit tip de experienţă, iar acum i se dă ca un fel de ultimatum ! Lecţia pe care trebuie să o înveţe e dureroasă, de aceea are tendinţa de a „chiuli”, de a se eschiva, de a evita… Se va izbi de aceleaşi situaţii, de aceleaşi scenarii, poate chiar cu aceleaşi persoane de altă dată şi va suferi din nou. Îşi va simţii sufletul încătuşat blocat, fără posibilitate de scăpare pentru că momentele, situaţiile pe care nu are curajul să le înfrunte cu luciditate (ba chiar vrea să le evite din nou) reprezintă principala sa povară karmic de care trebuie să se elibereze imediat. Nu ar trebui sa evite aceste momente , ar trebui să le infrunte.
Când SATURN R se află în semne sau case de apa, lectia se referă la sfera emotiilor, sentimentelor
Când SATURN R este în semne sau case de pământ, acolo unde primează rezultatele cocrete (planul fizic) problemele sunt generate de domeniul material, ale cărui restricţii nu sunt deloc întâmplatoare.
Când SATURN R este în semne sau case de aer într-o formă sau alta va aparea o problemă de comunicare legată de schimbul de idei cu alte persoane
Când SATURN R este în semne sau case de foc, focul fiind cel mai instinctiv dintre elemente, asociat cu intuiţia, apare problema controlării propriei energii spirituale şi a sensului în care este orientată această energie.
Dacă Saturn este unica planetă retrogradă în tema natală ea poate indica neîmplinirea, în viaţa anterioară a lecţiei indicate de NN.

URANUS RETROGRAD
URANUS reprezintă libertatea, schimbarea bruscă, originalitatea, noutatea. (este octava superioară a lui Mercur).
Atunci când este retrograd nativul este nesupus, neliniştit, veşic revoltat la orice formă de consrângere, autoritate sau ierarhie, la orice formă de constângere venită din afară.
Greseala ilustrată de Uranus R a fost comisă prin încălcarea liberului arbitru al celorlalţi. Vechii prieteni din vieţile anterioare îl vor însoţi şi acum pe nativ; la fel şi vechile abilităţi, talente, mai ales în domeniul tehnic, fapt pentru care nativul trebuie să inveţe să utilizeze acest pontenţial fără a leza libertatea altora.

NEPTUN RETROGRAD
Locul pe care îl ocupă Neptun în tema natală simbolizează locul de maximă căutare a unui ideal spiritual, reprezinta iubirea pură fără condiţii, pentru tot ceea ce există, iertarea şi compasiunea. El este octava superioară a lui Venus.
Atunci când este retrograd nativul experimentează detaşarea de tot ceea ce credea în alte vieţi că este valoros. Această detaşare de lucrurile lumii materiale se face într-un mod deosebit de dureros, dar are un efect eliberator. Vechile valori continuă să-l însoţească o vreme pe nativ, de aceea uitarea apare ca o binefacere. Uneori amintirea subconştienta a şederii în alte lumi este extrem de puternică, apărând dorinţa de a evada din această lume a imperfecţiunilor. Şi atunci se recurge la stimuli specifici: alcool, tutun droguri, sex, misticism.
Nativul trebuie să-şi accepte şi să-şi iubească viaţa aşa cum este ea, să înveţe iertarea şi compasiunea.

PLUTON RETROGRAD
În tema natala Pluton arată valorile de transformare şi regenerare ale individului. Arată ce trebuie distrus pentru a fi reconstruit, regenerat. Reprezinta octava superiora a lui Marte si subliniază moartea şi renaşterea (asemeni păsării Phoenix).
Pluton R are semnificaţie esenţialmente karmică. Persoana ştie, percepe multe lucruri pe care nu le poate exprima. Viaţa sa e caracterizată de schimbări dureroase şi radicale. Poate trece prin experienţe de moarte clinică. Va pierde persoane şi lucruri dragi. Iar uneori se va simţi ca pierdută într-un deşert din care simte că nu mai poate ieşi niciodată…. Toate aceste încercări au un singur scop: saltul spiritual. Şi într-adevăr nativul dispune de resurse interioare uluitoare, intr-o zi va depăşi totul, va ieşi la lumină.
Perioadele de singurătate la care poate a fost supusă, în ciuda aparenţelor vor avea un efect benefic, rolul lor fiind acela de a ajuta entitatea să se adapteze la noile exigenţe spirituale. Pluton reprezintă schimbarea în profunzime, care este întotdeauna inevitabilă. Singura soluţie este acceptarea shimbării şi încercării ca pe o binecuvântare, aceasta fiind singura posibilitate de a se debarasa de o datorie karmică.

Categorie: